STONEIDEAS

Den internationella magasinet STONEIDEAS som skriver om allt som rör design, arkitektur och konst som är tillverkat i sten, uppmärksammade våra senaste alster. Går gärna in och läs på på nedan länk:
Swedish designer-couple Jenny and Andreas Kullaro are inspired by geological processes
Det är även en massa andra spännande artiklar så som om Louvre Abu Dhabi, Achitectrure Biennale in Venice mfl…..


Swedish designer-couple Jenny and Andreas Kullaro are inspired by geological processes


PRODUKTFOTOGRAFERING

Nu är det snart dax för oss att ge sig iväg mot London där vi ska ställa ut på London design fair. Under det sista halvåret har vi arbetat fram 5 nya produkter som vi kommer att visa upp för fösta gången under mässan. Det är både egen design och design av samarbeten med ett par andra designers. Självklart så kommer vi återkomma med mer ingående info om dessa.
Det är mycket arbete som ligger bakom framtagning av produkter, många tankar, idéer som ska kanaliseras ner till en slutlig linje att gå på. Detta för att sen  övergå till handling och genomförande där det oftast handlar om mycket om ”gör om, gör rätt”,  där en tanke om designen inte faller ut som man tänkt.  Det är bara att hålla på till man är nöjd!
Självklart så vill vi kunna visa och dela med oss av nyheterna och då krävs en produktfotografering. Denna gången valde vi att ta bilderna  i produkternas ursprungsmiljö. I detta fallet i Duvhult diabasbrott och med fotograf Martin Olson bakom kameran.
Här är några bilder från dagen.

TIDEN BARA RUSAR OCH VI KNYTER IHOP ÅRETS SÄCK.

FALL OCH OMLADDNING

När hände det… vi befinner oss nu helt plötsligt i årets sista månad och nedräkningen av de sista intensiva dagarna har redan börjat och det känns som om vi vill summera ihop året som gått, knyta ihop säcken…..

Tidigare i höstas hade vi ju en vision om att bli bättre både på att skriva här på bloggen och dessutom vara mer frekventa på sociala medier, den visionen har dock inte gått i klart sken ännu. Dock lever den tanken fortfarande kvar i oss lika starkt

OMBYGGNAD OCH INSTALLATION AV SÅG 

Året har varit oerhört intensivt och gått från en omtumlande start med planer för framtiden som inte tog den vändningen som vi hoppats och trodde så starkt på. Ibland är det dessa fall och misslyckanden som gör att man måste lita på den innersta drivkraften man har och resa sig igen för att gå vidare mot nya drömmar och mål. Så vi beslutade oss för att förverkliga en (för oss) stor satsning genom att göra en ganska omfattande ombyggnad i verkstan för att kunna installera en större stensåg och vattenåtervinningsanläggning. Ombyggnaden tog kraft från oss och mycket av vår tid till produktion under våren försvann. ”Lagom” till semestern blev vi klara med installationen och kunde köra igång arbetet med sågen. En dörr av nya möjligheter öppnades för oss….vilken enorm lycka!

TURISTSÄSONGEN

Den stora besöks och turistsäsongen höll på intensivt ända från i början av maj till mitten av september och vi är så oerhört  tacksamma för alla trevliga och påhejande besökare från både när och fjärran som hittar till Lönsboda och hit till oss här i skånes norrland. Många som besöker oss planerar in ett besök på Kullaro tillsammans men något av de andra besöksmålen här i närområdet, såsom Svarta Bergen, Wanås, Ikea Museum, Brio lekoseum och såklart andra mycket intessanta besöksvärda anläggnigar och aktiviter som finns här i trakterna. Vi befinner oss i ett område som har så mycket att upptäcka och bjuda på. Här en bild från Diabasbrottet i Duvhult.

SWEDISH DESIGN MOVES

Under våren så hoppade vi på tåget med att delta i Visit Swedens och Southern Sweden Creatives kommande satsning på att marknadsföra svensk design på London design fair i september. Vi är så tacksamma över att tillsammans med ett 10 tal andra företag fått möjligheten att ställa ut i den Svenska pavilliongen, det gav oss en enorm erfarenhet för framtiden. Deltagandet innebar även att vi fick förmånen att delta i ett affärsutvecklingsprogram som ägde rum under våren. Dessa träffar gav oss många nya lärdomar och insikter. Här kan du läsa mer om vårt deltagande på London Design Fair.

NYTT SAMARBETE

En målsättning för 2017 var att inleda och visa upp resultatet av ett nytt samarbete med en extern designer, så vi tyckte att det var passande att komma igång med det för att kunna visa upp resultatet lagom till London. Eftersom vi sedan en tid tillbaka hade haft ett intressant öga till Glen Baghurst, en Austaliensisk/Svensk baserad designer, ställde vi frågan till honom om ett samarbete. Kul nog så ställde han sig positiv till vår fråga och detta resulterade i ”The offering” cocktail table som höjde vikten rejält  i packningen till London. Vill ni läsa mer om Glen så titta gärna in på hans hemsida här.  (Mer om Glen och vårt samarbete kommer som blogginlägg framöver).

UPPMÄRKSAMHET OCH BEKRÄFTELSE

Deltagandet på London Design Fair var för oss en upplevelse och som gav oss bekräftelse och insikt över att det är ett unikt material som vi arbetar med. Vår älskade diabas! Extra kul var det att för besökarna kunna visa upp den första bilden av Kullaro och dess indentitet genom att representera sverige med design både från oss själva , vårt färska samarbete med Glen Baghurst och vårt allra första samarbete från 2016 med oerhört duktiga & prisbelönta designern Lisa Hilland. ( Om Lisa och vårt samarbete berättar vi mer om här)

Att vi dessutom av blev uppmärksammade av flera  jounalister var ju extra kul. Bland annat så skriver:
The evening Standards Top 10 lista….-” Top Ten emerging designers and brands to watch from the London Design Festival who left a lasting impression” och de skriver om Kullaro:

-”Kullaro is a rising Swedish brand, creating unique and show-stopping pieces by using a rare natural rock called Diabase” // Länk

Den Tyska tidningen De Welt/Iconist rankade `The offering table` som en av de 5 bästa produkterna på hela London Design Fair. // länk

FILM OCH BILDPROJEKT

Under året som gått så har ett film och bildprojekt pågått. Duktiga malmöbaserade fotografen Martin Olson har varit här och filmat och satt ihop en kortare film som speglar Kullaro och arbetet med diabas. Utöver film så resulterade samarbetet även i en ny produkt till vårt sortiment, som faktiskt inte innehåller diabas.

Vi har alltid betraktat och älskat diabasens struktur, yta och färgställning i sitt råa format, direkt sprunget ur berget. Så vi frågade Martin om han inte kunde fånga det vi såg med sin blick och kunskap genom kameran. Resultatet blev en form av fotokonst som upplevs nästan som en målning, riktigt läckert!  Vi bestämde oss för att vi kommer att avsluta året med att visa upp resultatet av dessa fantastiska bilder i vår butik.  Mer om detta framöver….

SAMMANFATTNING

Summa summarum så befinner vi oss nu här i mitten av december och när vi tänker tillbaka på 2017, så inser vi att det faktiskt har hänt en massa.

Vi blickar nu framåt och ser fram emot 2018 med stor entusiasm och känner att det ska bli härligt att greppa slägga och mejsel och ”hugga” tag i 2018.

VÅRT SAMARBETE MED LISA HILLAND.

VEM ÄR LISA ..

Lisa Hilland är idag en prisad designer, som är utbildad på St Martins College of art and design i London och är mycket uppmärksammad och känd för sin moderna estetik med en poetisk twist. Sedan 2005 driver hon sin egen designstudio i Malmö med uppdrag från välrenommerade kunder som Design house Stockholm, Klong, Gärsnäs, Gemla, Svenskt Tenn. Se mer av Lisas formgivning på  // www.lisahilland.com

IHOPKOPPLINGEN..

Första gången vi kom i kontakt med Lisa Hilland var 2015, då vi blev tillfrågade av Form & Design Center i Malmö om vi ville delta i en utställning, ´Den nya kartan`. Temat på `Den nya kartan` hade sin ide och grogrund utifrån tanken på möjligheterna med lokala samarbeten och att framtidens produkter som allt mer kommer att tillverkas lokalt, passera färre mellanhänder och vara mer småskalig. i en tid då många tror att svensk produktion är död.
Designers och tillverkare matchades ihop utifrån tidigare projekt, arbeten och kompetens, allt med en tanke på att skapa en konstellation som kändes spännande och utmanande för alla inblandade. Lisa Hilland + Kullaro blev ett ”par” och skulle göra något tillsammans!
Detta var vårt första samarbete någonsin. Tidigare har vi jobbat helt utifrån våra egna tankar och idéer, här skulle vi genomföra någon annans tankar och idéer. Detta blev för oss nya erfarenheter och lärdomar och resultatet blev en hel serie, ”Hexahedrons of Kullaro”. En serie produkter som vi är oerhört stolta över att ha kunnat genomföra och presentera. En serie som kan följa med oss i årtionden med sin tidlösa karaktär och igenkänningsfaktor.
Utställningen hade vernissage i september 2015 på Form och Design Center i Malmö då resultatet av 24 olika samarbeten visades upp. Utställningen vandrade sedan vidare och visades på National Museum i Stockholm, Vandalorum i Värnamo. London och Somerset house där 2016 års Design Biennale ägde rum för att sen avslutas i Japan under Tokyo design week.

Här nedan kan ni se bilder på hela serien av Hexahedrons of Kullaro  med design av Lisa Hilland.

Pressbild taget på oss i brottet / Lisa, Andreas och Jenni

CANDELABRA / Hexahedrons of Kullaro

 

TABLE MIRROR / Hexahedrons of Kullaro

 

STORE BOX / Hexahedrons of Kullaro

 

POUCH / Hexahedrons of Kullaro

 

BRACELET / Hexahedrons of Kullaro

 

SIDE TABLE / Hexahedrons of Kullaro

 

RING / Hexahedrons of Kullaro

 

NECKLACE / Hexahedrons of Kullaro

Bild från Design Beinnialen på Somerst House i London

FORTSÄTTNINGEN…

Under tiden när utställningen den Nya kartan fortgick så utvecklade vi vidare Samarbetet med Lisa och till Stockholm Furniture fair 2016 kunde vi stolt visa upp en ny serie formgiven av Lisa Hilland,  Arches of Kullaro.

 

Bild på vår monter under Stockholm Furniture Fair

POUF / Arches of Kullaro

 

STANDING MIRROR / Arches of Kullaro

 

SIDE TABLE / Arches of Kullaro

 

London Design Fair och lite annat från London

 


Nu börjar vi återhämta oss så smått från den gångna veckan i London där vi tillbringat mesta tiden på The Old Truman Brewery  i Shoreditch där  designmässan LONDON DESIGN FAIR har pågått i flertalet dagar och där Sverige deltog med, The Swedish design Pavilion. Paviljongen är en del av Visit Swedens satsning, SWEDISH DESIGN MOVES vilket är en stor satsning som görs för att locka fler designintresserade tursister till Sverige. Detta projektet i London gjordes som ett  samarbete med Form & Design center / Malmö,  South Sweden Creatives och Svenska ambassaden London.

 Vi var 11 representerande företag, alla från södra Sverige ( Norrgavel, Swedish Nija, Minus 10, Andreason & Leibel, Furture Days, MKID, Zweed, Petra Lilja, Stoft, Butler & Lindegård och Kullaro) där alla hade sitt ”eget rum” /monter som var stylade av duktiga stylisten Annika Kampmann. Kolla in vilken härlig färg hon valt till vår monter.  Vi visar några bilder ifrån mässan här nedan.


Montern under uppbyggnad.

Kullaros monter klar och redo för besökarna.

 

Väggvaserna blev flitigt fotograferade under mässan.

2017_9_21_fm0253_swedish_design_event__MG_2332

Candelabra Hexhadrons of Kullaro, Fruktskålar och vaser fångade mångas uppmärksamhet.

2017_9_21_fm0253_swedish_design_event__MG_2329

Kullaro i samspråk.2017_9_21_fm0253_swedish_design_event__MG_2148

 

The Black gold of Sweden….Diabas…Admired, rare and limited by nature.2017_9_21_fm0253_swedish_design_event__MG_2330

Nya uppföljande ljusstakar för ett ljus ur serien Hexahedrons of Kullaro som Lisa Hilland har designat för Kullaro.2017_9_21_fm0253_swedish_design_event__MG_2324

Svenskinspirerade mingelsnittar.

2017_9_21_fm0253_swedish_design_event__MG_1950

Super design talk. Andreas och Glen längst till höger.ölkjölk

En kväll var vi även bjudna till den svenska ambassadörens residens där det var mingelmottagning och utställning från de representerade företagen från mässan. Här är en bild på Kullaros kandelaber som står med bästa sällskap av Norrgavels numera klassiska länsstol.lökl

Andreas Kullaro och Glen Baghurst på bästa humör på tillställningen i svenska ambassadörens residens. Glen är designern till Kullaros senaste produkt, och  resultatet av detta samarbete ska vi berätta mer om i nästa inlägg.

Är man i London så måste man besöka butiken  m i n t  som ligger i South Kensington. En designbutik med fantastiska produkter där bland annat Kullaro finns representerade med Hexahedrons Candelabra designad av Lisa Hilland.

En sista mingelbild från tillställningen på m i n t. Jenni, Andreas och Glen

Bilder från mässan tagna av Fanella Matt

Arkiv